Gennemgang af de forskellige former for udvendig solafskærmning

Hvor man før i tiden hovedsageligt benyttede sig af indvendig solafskærmning, såsom gardiner og persienner, har udviklingen af udvendig solafskærmning ført til mange forskellige løsninger, der på mange måder er at foretrække for gammeldags indvendig solafskærmning.

Men hvad er udvendig solafskærmning egentlig? Og hvilke typer findes der? – Det er to spørgsmål, som vi vil forsøge at forklare i denne tekst.

Som navnet nok leder op til, så er udvendig solafskærmning placeret på ydersiden af bygninger, hvor der kan skærmes af for solens stråler på effektiv vis. En af de store fordele ved at have solafskærmningen udenfor er, at man kan nå at skærme for solstrålerne, før de rammer vinduet. På den led er det nemmere at regulere lyset indenfor, da glasset i vinduerne ikke når at optage lys eller varme.

Fælles for alle typer af solafskærmning er, at de fås med en automatiseret styring via en lille motor, der kan styre solafskærmning via en fjernbetjening.

Solscreens – individuel styring og mulighed for mørklægning

En af de mest simple og prisvillige typer af udvendig solafskærmning er solscreens. En solscreen består af en beholder, der placeres over vinduet. Herfra kan der rulles en dug ned foran vinduet, som så skærmer for solen.

Screens er smarte, fordi de er lette at kontrollere individuelt, hvilket er godt for bygninger med mange små vinduer som for eksempel kontorbygninger.

En ekstra fordel ved solscreens er, at dugen kan fås i tekstiler, der helt afviser solen. På den led kan de anvendes som en lækker detalje til et præsentationslokale, hvor der gerne skal være mørkt, mens der fremlægges med eksempelvis en projektor.

Persienner – Få den rette mængde af lys

Persienner findes ikke længere til brug indendørs. Det smarte, justerbare design ved persienner kan også let anvendes til effektiv udvendig solafskærmning. Når solens stråler rammer lamellerne i en persienne, rammer strålen først oversiden af en lamel, hvorefter den reflekteres op på undersiden af en anden lamel.

Dette diffuserer solstrålen, så varmen ikke når at ramme vinduet. Der kan blive forfærdelig varmt indenfor, hvis solen står og bager ind på vinduerne, men det problem er ikke aktuelt med persienner til at skærme af.

Derudover er persienner perfekte til at få den ønskede mængde lys ind. Vinklen på lamellerne skal blot justeres via fjernbetjeningen, så de står lige, som de skal.

Glaslameller læner sig tæt op ad persienner, men er mere beregnet til brug på store glasfacader, hvor de til gengæld er at foretrække både på grund af æstetikken og funktionaliteten.

Markiser – Den elegante løsning

Til sidst vil vi fremhæve den klassiske løsning til udvendig solafskærmning – markisen.

Det er rart at have udsyn til omverdenen, når man sidder indenfor, men med mange typer af solafskærmning bliver udsynet hæmmet, når solafskærmningen træder i kræft. Her har markiser sin helt store fordel. Folder man en markise ud for at skærme for solen, er det stadig muligt at kigge ud af vinduet.

Markiser i klassisk forstand med svingarm egner sig bedst til brede og aflange vinduer, men til de høje og smalle vinduer er der også kommet en løsning. Det er en svingbomsmarkise, der fungerer som solscreen i den øverste del, hvorefter den folder sig ud som en markise i bundet, hvilket giver god solafskærmning, mens det stadig er til at kigge ud af vinduet.

Vi anbefaler Blendex.dk hvis du skal have en udvendig solafskærmning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *