Rottebekæmpelse i Århus og Randers

Har du problemer med rotter? Et stigende antal danskere oplever at have problemer med skadedyrene, og på trods af en stor indsats for at komme problemet til livs over hele landet, er antallet af anmeldelser steget fra 100.000 til 150.000 årligt siden 1980’erne.

Hvorfor er det nødvendigt med rottebekæmpelse?

Rotten er nok det mest kendte og frygtede skadedyr, og dette er ikke helt uden grund. De udgør en reel sundhedsrisiko, og kan desuden være skyld i store ødelæggelser. Deres dårlige rygte har fået mange til at se dem som farlige og ulækre, hvilket også ofte forbindes med deres lange hale. Rotterne bevæger sig via kloaksystemerne, og derfor er de fyldt med bakterier og bærer sygdomme, der kan overføres til mennesker. For mange hundrede år siden var de skyld i at pesten bredte sig, og dræbte mellem en tredjedel og halvdelen af Europas befolkning. I dag er pesten ikke aktuel, men en anden rottebåren sygdom er leptospirose, der smitter via urin fra rotter og mus. Det er en dødelig sygdom i 5-15% af tilfældene, og hvert år bliver omkring 20-30 mennesker smittet. Sygdommen kan overføres ved blot at røre ved noget, som en rotte har tisset på, og desuden er det vigtigt at undgå fysisk kontakt eller at røre ved madvarer, som de har været i kontakt med. Desuden kan rotter forårsage store skader på bygninger og elinstallationer, da de kan gnave sig igennem stort set alt, bortset fra visse metaller, kalksten og mursten. Deres gangsystemer kan desuden skade vejnettet. Disse skadedyrsproblemer tages derfor meget alvorligt af myndighederne, og det kan være en svær opgave at udrydde dem, da de ofte viser sig at være utroligt modstandsdygtige. Derfor er det vigtigt at kontakte enten kommunen eller en autoriseret rottebekæmper i Århus, Randers eller ens lokalområde med det samme, hvis man opdager at man har ubudne gæster.

Hvordan ved man, at der er brug for rottebekæmpelse?

Rotterne er mest aktive om natten, og der desuden meget sky, så man vil højest sandsynligt ikke se dem rende rundt inde på ens grund, kun hvis der er et betydeligt problem. Der er nogle tegn, man skal være opmærksom på. Først og fremmest er der støjen, som gnavelyde, hvin og skrig, der kommer fra vægge, gulve og hulmure. Man vil også kunne lugte dem, da de spreder en ubehagelig lugt, der minder om en grisestald. Deres ekskrementer kan også findes på bestemte steder, hvor de færdes. På rotternes faste ruter vil man kunne se løbespor, der er en blanding af kirtelsekret og urin, og er den fedtet, brunlig belægning. Det kan f.eks. være langs vægge eller kabler. Generelt skal man også være opmærksom på huller, både udendørs, især over kloakledninger, men også indendørs, da rotterne kan gnave sig igennem de fleste materialer. Hvis man finder en rotterede er det et sikkert tegn på ubudne gæster, selv om disse kan være svære at finde, da de vil ligge på uforstyrrede steder, f.eks. under gulvet eller i affaldsdynger, der har stået i lang tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *